• Milión detí sa modlí ruženec

        • Ako každý rok, aj dnes sme sa pripojili k iniciatíve, ktorú organizuje ACN (pomoc trpiacej Cirkvi) – Milión detí sa modlí ruženec. Spolu s Pánom kaplánom Štefanom Štellmachom sme sa modlili Ruženec svetla za posilnenie jednoty v Cirkvi a za pokoj a mier vo svete. Cez Nebeskú Matku vyprosujeme milosti nielen pre seba, ale pre všetkých kresťanov na celom svete.

          Zasvätenie sa Panne Márii Mária,
          Matka moja, plný radosti prichádzam dnes k tebe, aby som ti celkom daroval svoje srdce. Darujem ti aj všetko, čo mám a čo robím, celý svoj život. K tebe chcem priviesť všetkých, ktorých nosím vo svojom srdci: rodičov, súrodencov, priateľov, ale aj tých, čo mi ublížili. Buď ty našou Matkou, požehnaj nás a ochraňuj nás. Chcem ťa milovať, ako dieťa miluje svoju matku, a verne sa modliť. Každý deň chcem myslieť na to, že ti patrím. Matka, tvoj som teraz i naveky. Skrze teba a s tebou chcem navždy celkom patriť Ježišovi. Amen (z modlitby zasvätenia).

           

        • 17. október 2023 Burza povolaní

        • So žiakmi 9. ročníka sme sa zúčastnili Burzy povolaní v Nižnej.Žiaci sa mali možnosť stretnúť so zástupcami stredných škôl z blízkeho okolia.Učitelia a žiaci, ktorí zastupovali jednotlivé školy, nám zodpovedne odprezentovali potrebné informácie o možnostiach štúdia na danej strednejj škole. Je to už len na našich žiakoch, ako sa rozhodnú a ktorú školu si vyberú na ďalšie štúdium.Všetkým prajeme úspešný, šťastný a vydarený výber strednej školy.

          PaedDr. Alena Lenčuchová

      • Recyklohry
        • Recyklohry

        •       Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do enviromentálneho projektu Recyklohry. Počas celého školského roka budeme zbierať staré použité batérie. Batérie doneste v čase vopred ohláseného zberu.  

               V mesiaci október a november sa zameriame aj na zber starých mobilných telefónov. Zber mobilov a batérií sa uskutoční vo štvrtok od 7:25 do 7:40 (prvý zber MT 26.10.2023, posledný zber MT bude 9.11.2023). Žiaci budú súťažiť každý sám za seba. Pri odovzdaní MT, sa bude evidovať meno, priezvisko, trieda a počet odovzdaných MT. Odmena pre najlepších 50 žiakov z celého Slovenska bude novučký tablet Samsung Galaxy TAB A7 Lite WiFi sivý T220N 

          Cieľ projektu: Uvedomiť si, že nefunkčné elektrické zariadenia nepatria na skládky ani do kontajnera na komunálny odpad. 

          Ďalšie informácie o projekte sú k dispozícii na www.recyklohry.sk 

          Koordinátor projektu: Mgr. B. Magdiaková 

           

        • 10. október 2023: Exkurzia - planetárium Žiar nad Hronom, Harmanecká jaskyňa

        •  Naučené  vedomosti sme prepojili s praktickým poznávaním na exkurzii 10. októbra so žiakmi 5. ročníka. Na našej ceste do planetária sme sa zastavili v Harmaneckej jaskyni. Po vystúpení z autobusu sme po náučnom chodníku  prekonali 260 metrové prevýšenie a vstúpili do národnej kultúrnej pamiatky.Jaskyňa nás očarila bohatou snehobielou kvapľovou výzdobou, rozsiahlymi dómami, mohutnými nástennými vodopádmi a jazierkami.V jaskyni sme prekonali 1040 schodov a trasu dlhú 780m. Ďalej sme pokračovali do planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Tam sme absolvovali vzdelávací program "Dobrodružstvo slnečnej sústavy". Pod kopulou s 10 metrovým priemerom sme pozerali na celú hviezdnu oblohu, priblížené objekty vzdialeného vesmíru, detail povrchu telies slnečnej sústavy a veľa ďalších vecí. Po vzdelávaní nastalo aj trošku rozptýlenia v nákupnom centre Tulip.Všetky naše aktivity, ktoré sme si naplánovali nás nesklamali, ba naopak, nás očarili. Zistili sme, aké nádherné prírodné krásy máme na Slovensku.

          PaedDr. Alena Lenčuchová

           

        • 16. október 2023: Tanzánia - divoké srdce Afriky

        • V piatok 13.10.2023 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili na premietaní filmu Tanzánia - Divoké srdce Afriky, ktorý je súčasťou Cyklu - Svet okolo nás. Cyklus - Svet okolo nás je celoštátny vzdelávací projekt, ktorý žiakom základných škôl priblížuje zaujímavé kúty našej planéty. V programe sa autori sústreďujú nielen na zemepisné, biologické a geologické aspekty danej oblasti, ale aj na charakteristiku domáceho obyvateľstva, jeho zvyky a bežný život. Dvaja cestovatelia nám filmom a hovoreným slovom priblížili túto africkú krajinu. Dozvedeli sme sa veľa o histórii a súčasnosti Tanzánie, pamiatkach, zvieratách, národných parkoch a živote v Afrike. 

          Hodinový program priniesol veľa zaujímavých informácií pre všetkých. 

          Budúci školský rok je pripravený program Indonézia- sopečná odysea, na ktorý sa už teraz tešíme. 

           

          Mgr. Barbora Magdiaková

           

        • 6. október 2023: Výchovná poradkyňa informuje

        • Našich deviatakov čaká v najbližších dňoch návšteva Burzy povolaní v Nižnej.

          Následne ich čakajú testy profesionálnej orientácie, ktoré pomôžu mnohým žiakom pri rozhodovanií pri voľbe školy a následne povolania so snahou o zladenie individuálnych profesijných záujmov žiakov a ich schopností s požiadavkami na trhu práce a vstupnými požiadavkami stredných škôl.

          Profesionálna orientácia prebieha vo forme dvoch stretnutí – na prvom budú žiaci písať vstupné testy, ktoré vyhodnotia psychológ/ička v CPP vyhodnotí, a následne na druhom stretnutí prebiehne konzultácia a žiaci a rodičia budú oboznámení s výsledkami.

          Všetky ďalšie informácie nájdete na stránke Výchovný poradca.

          Admin

        • Využitie odpadového materiálu

        • Téma spracovania odpadových materiálov rezonuje v spoločnosti už veľmi dlho. V minulosti ľudia vedeli využiť  každý materiál, čo je v dnešnej dobe aktuálnou témou. V septembri sa pani učiteľky zúčastnili mobility v rámci projektu Erasmus + . Zamerali sa na druhotné využitie separovaného odpadu v primárnom vzdelávaní. Zúčastnili sa odborného kurzu v Pardubiciach, kde im školiteľka ukázala zaujímavé spôsoby využitia papiera, textilu, plastových a kovových obalov.

          ​​​​​​​​​​​​​​

          Odpadový textil – Patchwork – dekoračné aplikácie na tašku, obrus, podložka pod šálku​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

          ​​​​​​​

          Výroba ručného papiera, obrázkov a pozdravov.

          Drôty - Drôtovanie – obojaké spoluhlásky

          Ježko, počítadlo, drobné dekorácie

        • Erasmus+ - Španielsko - Malaga

        • Španielsko je slnkom zaliata a belobou odrážaná krajina. Kultúra tejto krajiny je bohato zastúpená mnohými vplyvmi dávnych predkov. Naši žiaci mali možnosť nahliadnuť do španielského školského systému a kamarátov Španielov oboznámiť so slovenským školským systémom. Predstavili aj Slovensko ako krajinu plnú zelene a krásnych zámkov. Malaga je rodiskom maliarského velikána Pabla Picassa. Návšteva múzea obohatila žiakov o estetické zážitky, ktoré si ponesú aj na hodiny výtvarnej výchovy.

          Ďakujeme pani učiteľke PaedDr. Dagmar Kormaňákovej, že sme mohli opäť spoznať jednu európsku krajinu a naše Slovensko predstaviť a prezentovať v Európe.

          PaedDr. A. Strnádelová

        • 29. september: Projekt Volkswagen - Malý Volkswagen technik v školskom klube

        • V novom školskom roku 2023/2024 sa uchádzal školský klub o grantový program: Malý Volkswagen technik v školskom klube od nadácie Volkswagen.

          Projekt nášho ŠKD bol vybraný a podporený sumou 2500 €.

          V rámci projektu sme do štyroch oddelení ŠKD zakúpili:  stavebnice lego (technik, friends, education), stavebnice Merkur, stavebnice Morphun,  hlavolamy, kvízy, knihy o vede a technike. 

          Chceme deťom vytvoriť hravý priestor na overenie a zdokonalenie si osvojených technických zručností, preto vytvoríme v ŠKD súťaže mladého technika.

          1. Kvízy (overenie tech. vedomostí z encyklópedií)

          2. Riešenie hlavolamov

          3. Súťaž v skladaní (podľa návodu, fantázie)

          4. Programovanie jednoduchých detských hračiek (robot Photon)

          Tieto súťaže  ponúkneme aj iným technicky zdatným žiakom zo ŠKD v základných školách  v našom meste a posunúť tak súťaž na mestskú a oblastnú úroveň v súťaži mladých technikov.

        • 25. september 2023: Duchovná kytica pre o. biskupa Františka Trstenského

        • S veľkou radosťou sa aj my pripájame k výzve Komisie pre mládež v Spišskej diecéze: 

           

          DUCHOVNÁ KYTICA PRE OTCA BISKUPA FRANTIŠKA TRSTENSKÉHO

          Spolu s Kňazský seminár biskupa Jána Vojtaššáka vás pozývame zapojiť sa duchovnej kytice pre nášho novozvoleného biskupa - otca Františka Trstenského.

          Biskup František je známym milovníkom Božieho slova a jeho veľkou túžbou je šíriť poznanie Svätého písma. Aj preto sme sa rozhodli "uviť preňho kyticu" z jednotlivých kníh Svätého písma, ktoré prečítame.

          Veríme, že najväčšiu radosť mu prinesie to, ak si vezmeme do rúk svoju bibliu a začítame sa do Božieho slova, ako nás k tomu nabáda aj vo svojej knihe Vezmi a čítaj.

          V tomto formulári https://forms.gle/HRZyAdRi9PX46soj9 si môžeš vybrať knihu Svätého písma, do ktorej sa v nasledujúcich dňoch začítaš.

          My výsledky tohto formulára spracujeme a odovzdáme biskupovi Františkovi pri jeho vysviacke 21.10.2023.

        • 22. september 2023: Testovanie pohybových predpokladov ŽIAKOV ZÁKLADNÝCH ŠKÔL

        • Dnes bol pre našich prváčikov a tretiačikov veľkým športovým dňom. Zúčastnili sa veľkého testovania pohybových predpokladov. Cieľom celoštátneho projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

          Pre prváčikov to bolo zase niečo nové, čo zažili od nástupu do školy. Tretiaci sa takéhoto testovania zúčastnili už 2-krát (pred dvoma rokmi ako malí prváci) a bolo vidieť, že sa ich pohybové zručnosti v jednotlivých disciplínach zlepšili. Bolo nádherné sledovať s akým zápalom všetky deti bojovali o čo najlepší výsledok. Dnes žiaci ukázali svoje schopnosti v týchto disciplínach:

          1. predklon v sede s dosahovaním
          2. opakovaná zostava s tyčou
          3. výdrž v zhybe nadhmatom
          4. kotúľanie 3 lôpt
          5. člnkový beh 4 x 10 m
          6. vlajková naháňačka
          7. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

          Na jednotlivých stanovištiach im pomáhali ozrejmiť danú disciplínu naši deviataci, nielen slovným opisom, názornou ukážkou, ale aj podporou a povbudzovaním jednotlivcov, aby dosiahli, čo najlepšie výsledky. Týmto im ďakujeme za úžasnú pomoc a podporu.

          Mgr. Beáta Marasová

        • Slávnostné TE DEUM + vyhodnotenie školského roka 2022/2023

        • Vo štvrtok na sviatok Petra a Pavla sme začali vyučovanie slávnostnou svätou omšou, pri ktorej boli prenesené relikvie zo školskej kaplnky do kostola.
          Po skončení svätej omše sme sa presunuli do telocvične, kde pán riaditeľ spolu s pani zástupkyňou odovzdávali odmeny žiakom, ktorí úśpešne reprezentovali našu školu.

        • Po stopách svätých... Púť do Padovy - Assisi - La Verny

        • Prekrásnym zavŕšením šk.roka bola v dňoch 20. - 25.jún 2023 púť do Talianska, kde sme sa vybrali po stopách svätých. Púte sa zúčastnili aj niektorí žiaci našej školy.

          V prvý deň púte sme navštívili  Padovu, konkrétne sme zašli za Leopoldom Mandičom, sv. Justínkou, sv. Lukášom a sv. Antonom Paduánskym.

          Nasledovalo stredoveké Assisi... Tu sme prelúskali mnohé miesta, kde žil, hýbal sa a bol sv. František, sv. Klára, sv. Rufín. Navštívili sme napr.: San Francesco Piccolino, Chiesa Nuova, Santa Maria Maggiore / Vescovado, San Damiano, Santa Chiara, San Rufino, Baziliku sv. Františka, Santa Maria degli Angeli - Porcinkulu... Zašli sme si i na neďaleké Poggio Bustone - je to miesto, kde sv. František dostal uistenie o odpustení hriechov, Greccio - miesto vysoko na skale, kde dal sv.František priviesť vola a osla, vytvoril jasličky a nechal na nich odslúžiť sv.omšu. Ďalším vzácnym miestom bola pre nás Cassia - tu sme zašli k hrobu sv. Rity, nuž a poslednou našou zastávkou cestou domov bola prekrásna La Verna - miesto, kde sv. František dostal stigmy...

          Uvažovať máme o čom... To, čoho sa nám na týchto miestach dostalo nemožno dostatočne vložiť do slov... Ostáva to hlboko v srdci... 

          Ďakujeme Bohu, i všetkým, ktorí nám to umožnili za možnosť byť na týchto miestach..., "nadýchať" sa nevšednej atmosféry a načerpať milosť pomáhajúcu do ďalších našich dní, týždňov, mesiacov, rokov...

          Bohu chvála a vďaka!!!

        • Encyklopédia literárnych žánrov

        • Posledné týždne sme na hodinách literatúry spracovávali do pojmových máp literárne žánre... Vytvorili sme si tak prvé "stránky" našej vlastnej literárno - školskej encyklopédie, ktorú budeme i v budúcom školskom roku obohacovať. 

        • Chránime našu Zem

        • Každý rok 22. apríla oslavujeme DEŇ ZEME.
          Aj mimo tohto dňa sa môžeme snažiť pomôcť našej planéte. Je dobré si pripomínať, že Zem je jediná a jedinečná a mali by sme sa o ňu dobre starať.
          Deti sú našou budúcnosťou a aj pre nich a s nimi by sme mali riešiť otázku životného prostredia.
          Ako recyklovať a triediť odpad, ako šetriť energiu, ako viac chodiť pešo alebo na bicykli, ako kupovať výrobky z domáceho trhu ...

        • "exkurzia na SZUŠ Medvedzie"

        • V závere školského roka sa sa vybrali na "mini exkurziu" na SZUŠ na Medvedzie, kde sme sa oboznámili nielen s možnosťami štúdia, ale už počas exkurzie sme si mohli vyskúšať spev, hru na rôzne hudobné nástroje a iné.

          Krátke video nájdte na

          https://www.youtube.com/watch?v=IKkd_d9SNgs

        • Chodúľové divadlo

        • tVo štvrdok 15.6.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili chodúľového divadla pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR.

          Žiaci spoznali "RECYKLOMANA" a iných účinkujúcich, s ktorými sa spoločne rozhodli neničiť, zveľaďovať a chrániť naše životné prostredie.

        • ŠKD mini exkuzia

        • V stredu 14.6. sa žiaci zo ŠKD vybrali na "mini exkurziu" do Evanjelického misijného centra v Tvrdošíne. Pani farárka ThLic. Jana Pabáková, PhD. im v skratke priblížila rozdiely medzi rímskokatolíckym a evanjelickým vierovyznaním.

    • Kontakty

      • Základná škola Štefana Šmálika Tvrdošín
      • 043 532 2330 Šk. jedáleň 043 532 2059 ŠKD 0911 918 072
      • Školská 166, 02744, Tvrdošín Tvrdošín Slovakia
      • 17060010
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje